|
|
•
Aktualności
»
Archiwum aktualności
»
Aktualności 2008
|
|
Czosnek w gospodarstwie domowym
|
Poniższy materiał przygotowała Maria Szotkowska - Specjalista do spraw rolnych
Dużymi krokami zbliża się zima. Ostatnie tygodnie jesieni powinno się wykorzystać na zrobienie zapasów, zagospodarowanie ogrodów, aby w następnym roku móc korzystać z plonów roślin, które musimy posadzić właśnie w tym terminie a także przygotowanie roślinnych specyfików, które mogą uratować nas od grypy, czy też przeziębienia.
Jedną z najcenniejszych roślin, która w domowej aptece odgrywa dużą rolę jest czosnek. Powszechnie znana roślina cebulowa, należąca do rodziny liliowatych pochodzi ze stepów środkowoazjatyckich. W Polsce też mamy czosnek dziko rosnący (16 gatunków, między innymi czosnek niedźwiedzi, zielony, wężowy, siatkowy, syberyjski itd.). Uprawia się u nas czosnek pospolity. Z jednego ara można zebrać 150 - 200 kg tego warzywnego leku, a zarazem wspaniałej przyprawy do wielu potraw. Surowcem leczniczym jest zawarta w czosnku substancja zwana alliną. Nie wykazuje jednak ona działania bakteriobójczego. Właściwość tę wykazuje czosnek dopiero po zmiażdżeniu, gdy allina ulega rozkładowi pod działaniem enzymów z wydzieleniem allicyny, wykazującej bardzo silne działanie bakteriobójcze wobec drobnoustrojów Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Produkty rozkładu alliny charakteryzują się silnym, ostrym zapachem i są głównym składnikiem olejku czosnkowego, działają one silniej nawet od penicyliny. Czosnek zawiera również fitosterole, śluzy, pektyny, olejek eteryczny, witaminy B1, B2, C, PP, prowitaminy A i D , mikroelementy- związki selenu, boru, cynku, miedzi i inne. Zanim nastały antybiotyki rola czosnku była ogromna w leczeniu chorób zakaźnych, był stosowany w czasie epidemii cholery, dżumy, duru plamistego, grypą i itd. Podręczniki fitoterapii podają, że Allium sativum zapobiega i opóźnia rozwój wieku starczego, a także przeciwdziała miażdżycy naczyń i nadciśnieniu, odkaża pęcherzyki płucne i oskrzelowe dzięki czemu jest doskonałym lekiem przy wszelkich przeziębieniach i dolegliwościach płucnych. Odkaża przewód pokarmowy, nerki, a odwary z czosnku zabijają owsiki i glisty. Nawet 2-3 ząbki czosnku uodparniają organizm i potrafią odstraszyć rozpoczynająca się grypę.
Działanie czosnku jest tak silne, że wystarczają 3 minuty, aby sok czosnku zniszczył kolonię bakterii, ale musi być zachowany jeden warunek - sok musi być świeży! Jedyną jego wadą jest jego silny zapach i to, że jest ciężko strawny. Zapach można jednak zlikwidować zjadając natkę zielonej pietruszki, surowe jabłko lub wypijając około 1 l mleka.
Znanych jest wiele ciekawych przepisów, które ułatwiają spożywanie czosnku w celach leczniczych. Poniżej podaję kilka, może się one Państwu przydadzą.
Zupa z czosnku przy podwyższonym ciśnieniu
Kilka ząbków czosnku, trochę oliwy, 1,5 l mleka, 2 żółtka, sól pieprz Posiekać czosnek i podsmażyć na oliwie, zalać mlekiem. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień a następnie dodać żółtka. Posolić i popieprzyć do smaku. Jeść z grzankami z chleba.
Przeciwko arteriosklerozie
1 filiżanka mleka, 2 ząbki czosnku Czosnek posiekać, zgnieść i gotować w mleku przez 5 minut. Pić po 1 filiżance dziennie.
Wyciąg z czosnku bezwonny
30 ząbków czosnku obrać, posiekać lub utrzeć na miazgę, dodać sok z ½ kg cytryn, wymieszać, rozlać do małych słoiczków z przykrywkami i przechowywać w lodówce. Pić po 1 łyżeczce do herbaty lub 1 łyżce stołowej 1-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkami. Wyciąg ma wszystkie działania czosnku.
Przy przeziębieniu pęcherza moczowego
Kilka ząbków czosnku, 100-200 g wody Czosnek ugotować, przecedzić i codziennie rano pić płyn przez kilka dni.
Przeciwko astmie
Oczyścić ząbki czosnku, rozgnieść i przecedzić przez gazę. Otrzymany sok wymieszać z cukrem. Zażywać codziennie rano na czczo po kilka kropli soku. Zmniejszy duszności.
Na odciski
Rozgnieść ząbki czosnku i otrzymaną masę położyć na odcisk. Powtarzać czynność przez 2 tygodnie.
Czosnek kiszony
Na południowym wschodzie Rosji kisi się czosnek w drewnianych baryłkach - jak ogórki. Jest lekko strawny zdrowy i smaczny. Na dodatek nie pachnie brzydko, więc można go sporo zjeść w okresie gdy zaczyna się okres grypowy.
Wszystkim życzę dużo zdrowia
Specjalista do spraw rolnych Maria Szotkowska P.Z.P.R. Cieszyn
Literatura: "Warzywa dla zdrowia i urody" - Svetozar Velikovic i Ljilana Bisenic "Czy wiesz co jesz?" – Irena Gumowska "Prawie wszystko o czosnku" – ODR w Nawojowej, opracowanie mgr inż. Alicja Marczak
|
|
|
|
|