http://www.istebna.eu/mieszkaniec?ref=occ

Styczeń 2016

P W Ś C P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aktualności » Archiwum aktualności » Aktualności 2010
Brązowy Durszlak dla Restauracji ORS Zagroń
Organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną festiwal Śląskie Smaki ma charakter pokazu sztuki kulinarnej, tradycji, kultury i różnorodności stołów województwa śląskiego. To także jeden ze sposobów na promocję turystyczną regionu. W konkursie o „Złoty Durszlak" wzięło udział 19 drużyn - 11 amatorskich (koła gospodyń wiejskich i rodziny) oraz 8 profesjonalnych (restauracje, hotele i szkoły gastronomiczne). Potrawy oceniało jury w składzie: Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni i autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel - znana i lubiana artystka kabaretowa, Lidia Szary - przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, Danuta Tomza - radna gminy Janów oraz kucharze - przedstawiciele Śląskiej Grupy Kulinarnej.


Trzecie miejsce w kategorii profesjonaliści za kołocz z borówkami, maćki w kapuśnicy i wyndzonkym na kapuście otrzymała reprezentacja ORS Zagroń z Istebnej, reprezentujaca takze naszą gminę.
Na stoisku oprócz zwycięskich potraw znalazły sie takze materiały promocyjne gminy, które rozeszły się w błyskawicznym tempie.

Wśród amatorów najlepszy okazał się Team Rodzinny z Czarkowa k. Pszczyny, którego popisowym daniem okazały się placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosołem z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietankowym. W kategorii profesjonalistów, już po raz drugi z rzędu, wygrali kucharze z katowickiego hotelu Qubus - „Kilerów Dwóch". Zachwyt jurorów wzbudziła pierś z gęsi wędzona z sałatką śląską, zupa "duet kremowy z dyni i pokrzyw", udko z kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami oraz deserowy przysmak z rabarbaru. Nowością podczas festiwalu był konkurs na najlepszą nalewkę. Tę rywalizację wygrał Pszczyński Krupnik według receptury restauracji Stara Piekarnia w Pszczynie. Drugie miejsce zajęła tarninówka Danuty Kuczyńskiej-Pytel z Janowa, a trzecie rabarbarówka, sporządzona przez Krystynę i Elżbietę Nawrotek z Wisły Wielkiej.


więcej na www.slaskiesmaki.pl


info z silesia-region.pl
drukuj drukuj
« powrót
Dodał: AL Dodano: 2010-06-24, godz. 14:54