http://www.istebna.eu/mieszkaniec?ref=occ

Styczeń 2016

P W Ś C P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kultura » Gminny Ośrodek Kultury » Archiwum
Dobre smaki po konkursie kulinarnym

W dniu 24 maja w muzeum – skansenie „Na Grapie” w Jaworzynce odbył się II Konkurs Kulinarny organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Istebnej.

Swoje potrawy zaprezentowały gospodynie i gospodarze z terenu gminy Istebna oraz jedna przedstawicielka Wisły. Na stołach pojawiły się specyfiki regionalne – tradycyjne, które w naszych gróniach przyrządzało się od dawien dawna.

Niektóre potrawy uległy zapomnieniu, dlatego konkurs pomógł wydobyć je na światło dzienne. Przygotowano m.in. „śliwulym” – zupę ze śliwek i grzybów, „kiszkym warzónóm” – zupę z kefiru, „kłódkym” – jajecznicę z dodatkiem mleka i mąki, „kubuś”, „Maciek w kapuśnicy”, „gulasz z prawoków i siniaków”, „gałuszki moryski”, kilka gatunków domowego chleba, „kómpot z pietruszki”. 

Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani dyplomami i małymi upominkami.

Oto przepis na jedną z oferowanych potraw:

Kiszka warzóno


1, 5 litra kiszki (kefiru)
0,5 litra mleka słodkiego – gotowanego
Do kiszki wlać mleko, zagotować.
Dodać listek laurowy i sol.
Pod koniec dodać trochę kwaśnej śmietany i 1 łyżkę mąki.
Posypać koperkiem.
Podawać z ziemniakami.

Przepisy zamieszczać będziemy na łamach „Naszej Trójwsi” w najbliższych dwóch miesiącach.

Autorka tekstu: Katarzyna Rucka
drukuj drukuj
« powrót
Dodał: jk Dodano: 2007-05-25, godz. 13:53